De gemiddelde levensduur van een fietsaccu is 5 à 6 jaar, uiteraard afhankelijk van gebruik en onderhoud. Als de accu het begeeft, of de actieradius te ver is teruggelopen, kun je natuurlijk de e-bike inruilen. In de meeste gevallen is de fiets uiteraard nog niet afgeschreven en is het de moeite waard voor een nieuwe accu te gaan. Over het algemeen zijn er dan drie opties: revisie van de bestaande accu, aanschaf van een originele accu van de fabrikant of aanschaf van een compatible accu.

Accurevisie is niet altijd mogelijk of aan te raden. Elders op onze site schenken we aandacht aan de do-s en don’t-s en onze ziens- en werkwijze met betrekking tot het reviseren van fietsaccu’s. In dit artikel bespreken we vervanging van de accu door een nieuwe.

In onze webshop bieden we een groot assortiment nieuwe fietsaccu’s aan. Dit zijn veelal originele accu’s van de diverse fabrikanten, maar daarnaast leveren we ook diverse compatibles. Dit kunnen accu’s zijn die wij als alternatief van de originele accu leveren, maar ook vervangers van accu’s die niet meer worden geproduceerd. De reputatie van compatibles staat nogal eens ter discussie, in de zin dat wordt getwijfeld aan de kwaliteit en gebruiksveiligheid ervan. In sommige gevallen is dat terecht; het aanbod van compatible accu’s is zeer gevarieerd en niet altijd even goed.

De compatibles die wij aanbieden zijn zonder uitzondering van hoge kwaliteit, vergelijkbaar met de originele accu van de fabrikant. Verreweg de meeste modellen komen van een beperkt aantal leveranciers waar wij al een langjarige relatie mee hebben en importeren wij rechtstreeks, voornamelijk vanuit China, Taiwan en Duitsland. We weten dus wat we in huis halen op het gebied van kwaliteit en betrouwbaarheid. Met name stellen wij hoge eisen aan de cellen, wij kiezen in bijna alle gevallen voor Samsung of Panasonic. Ook de specificaties van het BMS (Battery Management System, de interne elektronica van de accu) en de algehele constructie van het accupakket zijn belangrijk. Daarnaast letten we scherp op de afwerking zoals de (spat)waterdichtheid van de behuizing.

Voordat wij een compatible in ons assortiment opnemen, doorlopen we verschillende stappen. We laten eerst samples komen die wij openmaken om te controleren welke cellen en BMS worden gebruikt en of de constructie en zekering van het accupakket in orde zijn. Daarna wordt de accu getest op capaciteit; we hebben hiervoor specialistische apparatuur in huis waarmee we een aantal laadcycli uitvoeren. De laatste stap is controle op werking van de compatible accu in de fiets; de accu moet exact zo functioneren als het origineel dus we checken altijd de werking van de ondersteuning, het display, verlichting enz. Hiervoor hebben we zelf diverse testfietsen in huis, ook werken we samen met enkele fietswinkels die ons een e-bike ter beschikking stellen. Indien de accu niet aan onze eisen voldoet op het gebied van kwaliteit, functionaliteit of niet de beloofde capaciteit haalt, nemen we deze niet op in ons assortiment.

De compatibles die wij aanbieden hebben dus alle tests doorstaan en zijn een waardig alternatief van het originele exemplaar. Soms kunnen we zelfs een hogere capaciteit leveren. Omdat wij overtuigd zijn van de kwaliteit geven wij ook op alle compatibles dezelfde garanties als op het origineel, over het algemeen is dat twee jaar.

De conclusie is dus dat er zeker goede alternatieve accu’s te koop zijn die niet onderdoen voor het origineel. Laat je wel goed informeren, kijk niet alleen naar de prijs maar kies voor kwaliteit. Neem voor informatie gerust contact op met onze klantenservice, bereikbaar via mail, telefoon en whatsapp.

(Commenting: OFF)

De actieradius van een elektrische fiets hangt af van verschillende factoren. Gegevens als ouderdom van de accu, gewicht van de fietser en weersomstandigheden zijn niet direct te veranderen. Er zijn echter zeker ook zaken waar je als gebruiker directe invloed op hebt. We geven hier wat simpele tips om de actieradius van de e-bike te optimaliseren.

Onderhoud

Je e-bike heeft regelmatig onderhoud nodig. Draaiende delen goed gesmeerd en schoon houden heeft directe invloed op de efficiency van het systeem. Laat de fiets ook periodiek een onderhoudsbeurt geven bij een goede fietsenmaker.

Bandenspanning

Een te lage bandenspanning betekent meer rolweerstand. Door de banden op de maximaal geschikte spanning te zetten verbruik je minder energie.

Mate van trapondersteuning

Simpel feit: hoe meer ondersteuning je vraagt, hoe sneller de accu leeg raakt. Wegrijden vanuit stilstand kost veel energie dus zet de ondersteuning dan zo laag mogelijk en kies voor een lage versnelling. Vraag tijdens de rit niet meer ondersteuning dan voor prettig fietsen noodzakelijk is.

Schakelen

Rij weg in een lage versnelling en schakel op naar gelang de gewenste snelheid en het terrein daarom vraagt. Zo min mogelijk schakelen en rijden met een zo constant mogelijke snelheid optimaliseert het energie verbruik van de accu.

Trapfrequentie

Zorg voor een trapfrequentie zo rond de 60 – 70 omwentelingen per minuut. Zo wordt de motor en dus ook de accu efficiënt gebruikt. Een lagere trapfrequentie (hogere versnelling) belast de accu zwaarder en verkort het bereik.

Accu

Zorg goed voor de accu. De omstandigheden waarin de accu wordt gebruikt, onderhouden, opgeslagen en geladen hebben directe invloed op de kwaliteit en dus de prestaties van de accu. Tips hiervoor zijn te vinden op onze pagina “gebruik en onderhoud” of klik hier.

Acculader

Lange fietstocht voor de boeg? Neem de oplader mee! Op steeds meer plekken in Nederland zijn faciliteiten aanwezig om de accu bij te laden. Zo kun je tijdens een lunchpauze net even dat uurtje extra stroom “tappen”. Tip: kijk eens op fietsoplaadpunten.nl voor informatie.

Extra accu of accurevisie

Na verloop van tijd zal de accu uiteindelijk toch een minder bereik halen. Om deze toch te blijven gebruiken voor langere ritten zou aanschaf van een extra accu een optie zijn. Nadeel is dan dat je met twee accu’s op pad moet en onderweg van accu moet wisselen. Een andere mogelijkheid is revisie van de accu; in veel gevallen kan deze dan worden voorzien van een accupakket met een hogere capaciteit. Let op: niet alle accu’s komen in aanmerking voor revisie. Laat je goed informeren over de (on)mogelijkheden, onze klantenservice is graag bereid al je vragen te beantwoorden.

(Commenting: OFF)

De tijd dat de e-bike alleen in de zomer werd gebruikt voor een toertochtje ligt al lang achter ons. Tegenwoordig wordt de elektrische fiets vaak het hele jaar door gebruikt. Ook in de winter, bij lage buitentemperaturen, moet de fietsaccu dus zijn werk doen. Deze lage temperaturen hebben echter wel effect op gebruik en werking van je accu, deze heeft in de winter dus wat extra aandacht nodig.

Opladen

Voor het opladen van de fietsaccu is een omgevingstemperatuur tussen 10 en 25 graden Celcius ideaal. Opladen beneden 0 graden en boven 40 graden is sowieso af te raden; bij sommige systemen wordt het laadproces zelfs niet gestart door het BMS (Battery Management System) om de accu te beschermen tegen onherstelbare schade. Bij een temperatuur onder 10 graden verloopt het oplaadproces technisch gezien al minder goed. De stroomgeleiding en -opname is dan minder. Bij lage temperaturen is het dus raadzaam de accu niet op te laden in die koude schuur maar op een warmere plek. Sluit na een koude rit ook niet meteen de oplader aan maar laat de accu eerst even een uurtje op temperatuur komen. Bij binnenshuis laden wel zorgen voor toezicht uiteraard.

Opslag

Bewaar de accu bij voorkeur niet op een plek waar de temperatuur onder het vriespunt daalt. Door de kou kan condensvorming in de accu ontstaan die op termijn de cellen en elektronica kan aantasten. Haal de accu bijvoorbeeld ook na aankomst op het werk of op school uit de fiets en neem hem mee naar binnen. Bovendien zal je accu dan bij terugrit naar huis beter presteren. Wordt de accu in de winter niet gebruikt? Haal deze dan uit de fiets en laadt hem regelmatig bij om diepontlading te voorkomen.

Gebruik

De prestaties van een fietsaccu zijn bij temperaturen onder 0 minder dan normaal. De actieradius kan bij vrieskou tot wel 30% lager zijn dan bij 25 graden. Zeker als de accu al wat ouder is is dit vaak goed merkbaar. Overigens is dit een tijdelijk verschijnsel, als de temperatuur weer stijgt zal je accu weer presteren zoals hij deed. Het gebruik van een fietsaccu bij (vries)kou is op zich geen probleem, maar als je zorgt dat de accu op kamertemperatuur is bij vertrek zal dit de prestaties ten goede komen.

Kortom: kou is geen reden om de e-bike niet te gebruiken, maar een beetje extra aandacht voor de fietsaccu is nodig!

(Commenting: OFF)

De acculader is een belangrijk maar vaak onderbelicht onderdeel van de e-bike, terwijl het essentieel is voor een goede werking van het systeem. Het gebruik van een ongeschikte of ondeugdelijke oplader kan onherstelbare schade aan de accu toebrengen en potentieel zelfs gevaarlijke situaties opleveren. Gebruik dus altijd de originele acculader of een voor de accu geschikt alternatief.

Bij sommige fietsmerken kan de accu uitsluitend worden opgeladen met de originele lader van de betreffende fabrikant, deze beschikt over het juiste protocol. Andere accu’s zijn ook oplaadbaar met een universele lader die de juiste specificaties en connector heeft. Algemeen geldt bij Li-ion accu’s dat een oplader met een output van 42 volt geschikt is voor een 36 volt accu, voor een 24 volt accu heeft de oplader een output van 29.2 – 29.4 volt nodig.  Op het label van uw accu vindt u de nominale spanning van de accu, en vaak ook de nodige laadspanning.

De output van de oplader wordt naast volts ook uitgedrukt in Amperes (A). Hoe hoger deze waarde, hoe sneller de accu wordt geladen. De meeste opladers hebben een output van 2A tot 3A. Soms is er ook een variant beschikbaar met een output van 4A of hoger, een zogenaamde snellader. Niet elke accu is hiervoor geschikt. In het algemeen raden we af een accu te laden met een output van meer dan 20% van de accucapaciteit; gebruik dus voor een 10Ah accu een oplader met een output van maximaal 2A. Fabrikanten zoals bijvoorbeeld Bosch hebben hun accu’s en opladers geschikt gemaakt voor zowel normaal als snelladen (tot 6A). Raadpleeg hiervoor het instructieboekje van de fiets.

Behalve de juiste specificaties is ook een goede werking van de oplader belangrijk. Controleer de lader regelmatig op onregelmatigheden zoals beschadiging van de bedrading en corrosie op de laadconnector. Ook als de oplader abnormaal warm wordt of verdacht ruikt tijdens het laadproces kan dit een teken zijn van een defect. Laat de accu dan door een specialist nakijken of vervang de oplader door een nieuwe.

Wij leveren een uitgebreid assortiment acculaders, dit omvat inmiddels ruim 125 verschillende modellen die over het algemeen direct uit voorraad leverbaar zijn. Weet u niet welke de juiste is of kunt u deze niet vinden in de webshop? Bel, mail of app ons voor een advies op maat!

(Commenting: OFF)

Wanneer een accu het einde van de levensduur heeft bereikt of defect is geraakt kan deze niet meer worden gebruikt. Als de elektrische fiets verder in goede staat is wordt dan vaak een nieuwe accu aangeschaft en de oude, defecte accu afgevoerd. Vaak is dat jammer, omdat hiermee ook onderdelen verloren gaan die nog uitstekend kunnen worden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan behuizingen, laad- en ontlaadpunten, LED-indicatoren, sloten, handgrepen enzovoorts.

Als wij gebruikte of defecte accu’s ontvangen worden deze eerst optisch gecontroleerd. Als de behuizing beschadigingen of vervormingen vertoont of niet meer waterdicht is, wordt de accu direct ingepakt en tijdelijk bewaard in speciale vaten om te worden opgehaald door Stibat. Deze organisatie verzorgt en coördineert in Nederland de inzameling van allerlei batterijen en accu’s (zie www.stibat.nl). Als een accu uiterlijk in goede staat is, wordt deze in onze werkplaats gedemonteerd. De daadwerkelijke accu, dus de cellen en elektronica die in de behuizing zitten, worden ook ingepakt en in een Stibat vat bewaard. Deze onderdelen worden uit veiligheids-overwegingen nooit hergebruikt, maar door Stibat opgehaald voor verdere verwerking en recycling. De behuizing wordt vervolgens schoongemaakt, waarna wordt gecontroleerd of deze opnieuw kan worden gebruikt.

Goede, schadevrije behuizingen kunnen wij in veel gevallen voorzien van een nieuw accupakket. Door toepassing van de nieuwste generaties cellen van merken als Samsung en Panasonic, kan vaak een hogere capaciteit worden toegepast waarmee dus een grotere actieradius wordt gehaald. Een dergelijk accupakket bestaat uit nieuwe cellen en een nieuw BMS (Battery Management System, feitelijk de computer van de accu die het laadproces en de goede en veilige werking van de accucellen regelt). Deze pakketten laten wij fabrieksmatig assembleren, het wordt ook in de fabriek uitgebreid getest. Als het accupakket in de behuizing is geplaatst wordt deze gesloten en gecontroleerd. Nadat wij zelf nogmaals checken of het opladen goed functioneert testen wij de accu op werking en capaciteit middels onze Batterytester. Als alle controles zijn uitgevoerd bieden wij de accu aan als “Refurbished” in onze webshop. Staat de accu die u zoekt niet in de webshop? Geeft de specificaties aan ons door en wij melden u wat de mogelijkheden zijn!

Een refurbished accu wil bij ons dus zeggen: een hergebruikte accu behuizing voorzien van een vers accupakket. Technisch gezien is de accu splinternieuw, alleen de behuizing wordt hergebruikt. We geven dan ook twee jaar garantie op deze accu’s, gelijk aan een reguliere nieuwe accu. Vaak is een refurbished accu gunstiger geprijsd dan eenzelfde nieuwe accu en dus gunstig voor de portemonnee. Maar misschien wel minstens zo belangrijk is het hergebruik van metalen en kunststof onderdelen die anders nodeloos in het afval verdwijnen, goed dus met het oog op een circulaire economie!

(Commenting: OFF)

We krijgen regelmatig accu’s binnen die van het ene op het andere moment niet meer werken en waar bij nader onderzoek blijkt dat er vocht in de accu zit of de elektronica is aangetast door corrosie. Op de vraag of de klant de e-bike vaak in de regen gebruikt of stalt laat staan krijgen we vaak te horen: “daar moet de fiets toch tegen kunnen?” Dit is helaas niet per definitie het geval.

De elektrische componenten van de e-bike zijn gevoelig voor vocht en vuil, dit geldt voor zowel de motor, het display als de accu. Wat de accu betreft: fabrikanten hebben de verplichting ervoor te zorgen dat de accu op zijn minst spatwaterdicht is, herkenbaar aan de IP normering. Ook na een accurevisie wordt ervoor gezorgd dat de accu weer afgedicht wordt zoals de nieuwe accu, hiervoor wordt speciale kit en rubbers gebruikt.

Spatwaterdicht houdt in dat het geen probleem moet zijn door een normale regenbui te fietsen, hier moet de fiets en dus ook de accu tegen kunnen. De fiets langdurig in de regen stallen kan wel problemen opleveren, het is dus sterk aan te raden de fiets op een droge plaats te stallen. Als het echt niet mogelijk is om voor een overdekte fietsenstalling te kiezen, bijvoorbeeld op het werk of schoolplein, haal dan de accu uit de fiets of gebruik een goede beschermhoes. Er zijn verschillende hoezen te koop voor zowel de accu, het display, zelfs voor de hele fiets. Als de accu uit de fiets is en de fiets heeft in de regen gestaan, controleer dan de contactpunten waar de accu aansluit op de fiets, maak deze schoon en droog met een doek voor de accu wordt teruggeplaatst. Dit voorkomt roestvorming op de contactpunten van de accu.

Gebruik voor het schoonmaken van de e-bike geen hoge druk reiniger. Maak de elektrische componenten alleen schoon met een vochtige doek en droog daarna goed na. Dit geldt ook als de fiets in de regen is gebruikt, maak de gevoelige delen bij thuiskomst droog met een schone doek. Zorg ook dat de accu droog is voor de lader wordt aangesloten om kortsluiting en daarmee schade aan de accu te voorkomen. Let ook op als de fiets op een fietsendrager wordt vervoerd: haal de accu uit de fiets en vervoer deze in de auto. Hetzelfde geldt voor een afneembaar display. Maak de aansluitpunten droog voor display en accu worden teruggeplaatst als onderweg door de regen is gereden.

Tot slot: hoewel het in de praktijk niet altijd haalbaar is, is het het beste voor de accu als deze zoveel mogelijk bij een redelijk constante temperatuur wordt gebruikt en bewaard. Grote temperatuurverschillen kunnen ervoor zorgen dat het materiaal waarvan de behuizing is gemaakt na verloop van tijd licht krimpt of uitzet, hierdoor kan de behuizing verminderd waterdicht worden. Controleer de accu dus regelmatig optisch op gebreken, schakel bij twijfel een accuspecialist in om dit te doen.

(Commenting: OFF)

Eén van de meest gestelde vragen van onze klanten is: “hoeveel kilometers kan ik rijden met mijn nieuwe / gereviseerde fietsaccu?” Helaas is hier geen simpel antwoord op te geven, de te behalen actieradius hangt af van een groot aantal factoren. Denk hierbij aan gewicht, staat van onderhoud van de fiets, bandenspanning, rijgedrag, gekozen mate van trapondersteuning, terrein, weersomstandigheden, etc. We kunnen dus wel een indicatie geven van het te verwachten bereik, maar hierbij moet een ruime marge worden ingecalculeerd.

Als gebruiker van een e-bike heeft u wel een behoorlijke invloed op de actieradius van de fiets. Zorg ervoor dat de banden goed op spanning zijn, fietsen met slappe banden gaat ten koste van het bereik. Maak daarnaast slim gebruik van de versnellingen en mate van ondersteuning die ter beschikking staan. Springt het stoplicht op groen, rij dan weg in een lage versnelling en met lage ondersteuning en pas beiden pas rijdend aan. Probeer te fietsen met een zo constant mogelijke snelheid, veel versnellen en vertragen kost meer energie dan gelijkmatig rijden. Het is ook raadzaam de fiets met enige regelmaat te laten nazien en onderhouden door een fietsspecialist, deze weet exact welke punten van de fiets aandacht nodig hebben.

De actieradius van de e-bike wordt ook sterk beïnvloed door de buitentemperatuur, een lage buitentemperatuur heeft een negatieve invloed op de prestaties van de accu. In de wintermaanden is het daarom raadzaam de accu bij kamertemperatuur op te laden en deze pas op de fiets te monteren op moment van vertrek. De accu is dan direct op bedrijfstemperatuur en zal beter presteren.

Ondanks al deze elementen willen veel fietsers toch graag een indicatie van het bereik van hun e-bike hebben. Hiervoor zijn online inmiddels enkele tools beschikbaar, hier kunnen verschillende variabelen worden aangepast waar de verwachte actieradius dan op reageert. Fietsers met een Bosch systeem kunnen hiervoor kijken op https://www.bosch-ebike.com/nl/service/actieradius-calculator. Op https://fietsvergelijkers.nl/ebike-actieradius-calculator/ is een calculator te vinden voor verschillende merken en systemen.

Hoeveel kilometers u kunt rijden met uw nieuwe / gereviseerde fietsaccu hangt dus af van veel factoren. Bekijk ook onze eigen tips voor het in gebruik nemen en onderhouden van uw fietsaccu.

(0)
×